Frankrike har problem på Mayotte

Frankrike har problem på Mayotte, vad är det?

Frankrike har en mängd landområden runt om i världen som skapar problem då de efterfrågar mer bidrag, bättre skolor, mer säkerhet, mindre arbetslöshet, bättre sjukvård, lägre priser på mat etc. etc. De senaste problemen är en liten ö som ligger utanför Mocambique strax norr om Madagaskar med 250 000 invånare som heter Mayotte, hört talas om den ön? Förra året var det Franska Guyana.

Många av dessa områden härstammar från den gamla kolonialtiden, då Frankrike var en stormakt både politiskt och ekonomiskt. Dessa områden utgör 18 % av Frankrikes landområden, men bara 4 % av befolkningen. Det bor ca 2,7 miljoner på dessa områden. Regeringen har en minister som ansvarar för dessa områden. Området som ligger längst bort är en flygresa på 16 800 km. När det är val startar röstningen redan dagen innan för att man skall få in alla röster till valdagen på franska fastlandet.

DROM (Les Département ou Régions Francaise D`Outre-Mer)

Tidigare hette dessa områden DOM (Départements D´Outre-Mer) men har sedan 2003 omdöpts till DROM. Följande områden ingår i denna grupp: La Martinique (Västindien), La Guadeloupe (Västindien), La Guyane (Franska Guyana) (Sydamerika ovanför Brasilien), La Réunion, (öster om Madagaskar) och La Mayotte.

 

DROM har samma status och lagar som ett Département (Län) på Franska fastlandet. Vissa lokala anpassningar kan göras pga. deras geografiska läge.

COM (Collectivités D´Outre-Mer)

Tidigare hette dessa områden TOM (Territoires D´Outre-Mer) men har sedan 2003 omdöpts till COM.

Följande områden ingår i denna grupp, Franska Polynesien (Stilla Havet), Saint-Pierre-et-Miquelon (Utanför New Foundland, Kanada), Wallis-et-Futuna (Stilla Havet, ovanför Fidji-öarna), Saint-Martin (Västindien) och slutligen den gamla Svenskön Saint-Barthélémy (Västindien)

Dessa har en utökad autonomi till Frankrike. De kan påverka hur lagar skall implementeras. Dessa områden har en heterogen hållning till Frankrike, lite större frihet och mer självständighet. Franska Polynesien har t.ex. en egen flagga.

Övrigt

Nouvelle Calédonie (Nya Kaledonien, ligger utanför Australien närmast Stora Barriärrevet) har en specifik ställning efter att stora oroligheter utbröt 1998. Regeringen har lovat att det skall ske en folkomröstning om deras tillhörighet till Frankrike. De kan m.a.o. bli självständiga. Frankrike är stora bidragsgivare till området.

Frankrike har även territoriella anspråk på delar av Antarktis.